onsdag 13. april 2016

Ben Nevis - Storbritannias høyeste fjell

Ben Nevis har en høyde på 1344 moh og er det høyeste fjellet i Storbritannia. Fjellet ligger i det skotske høylandet, like ved byen Fort William. Fjellet er kjent for mye dårlig vær, men i helga når jeg gikk hadde vi sol store deler av turen. Selve turen tok oss 7 og en halv time, men med ca 4 og en halv time i aktiv gåtid. Det er en veldig fin tur, men det krever nok litt fjellerfaring og treningsgrunnlag for å nå helt til toppen. Det er ellers mulig å ta flere andre mindre turer i nærområdet. 

Hvordan komme seg dit: 
Den nærmeste byen er Fort William. Denne byen ligger litt over 4 timer med tog fra Glasgow og er en koselig liten by. I Fort William er det mange hoteller og hosteller man kan bo på natten før man tar turen opp, men vi valgte å bo på Ben Nevis Inn. Dette er et hostell/hotell som ligger rett ved starten av løypa opp Ben Nevis. Hostellet var helt ok, men restauranten var kjempe fin og vel verdt et besøk. Toget fra Glasgow til Ben Nevis kostet 29 pund. Vær:
Ben Nevis er kjent for dårlig vær, mye nedbør og tåke på toppen. Det er ca 6 grader kaldere på toppen av fjellet enn på bunnen, så det er veldig viktig å ha med godt med klær. Nå i helga lå det også mye snø på toppen av fjellet, noe som førte til at turen ble mer krevende. Snøen forsvinner som oftest utover sommeren, men det er lurt å være forbredt på de mange hyppige værskiftene som ofte skjer på Ben Nevis. Turen: 
Mesteparten av turen foregår på steiner som er lagt oppover for å beskytte naturen mot de mange besøkende. Det er derfor relativt greit å gå, men det kan være lurt med gode fjellsko. Det er ganske bratt stigning oppover (over 1000m stigning). Turen er tilsammen ca 18km lang. Man trenger absolutt ikke å komme til toppen for å få mulgihet til å nyte en fantastisk fin utsikt utover det skotske høylandet. 

Alt i alt er dette en tur jeg absolutt vil annbefale. Men husk på å ta med godt med klær og vær forberedt på mulige værskifter. 


Ingenting å utsette på utsikten på vei oppover!

Toppen av Ben Nevis i Tåke


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar