tirsdag 24. mai 2016

Ti på topp i Glasgow - Den ultimate guiden til Glasgow


Glasgow er en by jeg har bodd i i over 2 år nå og jeg blir bare mer og mer glad i denne byen. Den er ikke like turistvennlig som Edinburgh, men til gjengjeld finnes det ingen restauranter eller områder hvor du bare møter turister. Hvis du skal til Edinburgh vil jeg absolutt anbefale minimum en dagstur til Glasgow. Du kommer til Glasgow med tog fra Edinburgh (ca en time), med buss fra Edinburgh Airport (Ca en time) eller med fly til Glasgow Airport. 

Her er en liste over mine favoritter i Glasgow og de jeg absolutt mener man bør få med seg når man er her! Hvis disse tipsene er til hjelp så hadde jeg satt stor pris på om du legger igjen en kommentar! 

1: Katedralen og kirkegården 

Som alle britiske byer har også Glasgow en katedral (Kart). Denne er stor og imponerende, men min favoritt er nok gravplassen som ligger rett bak. Denne gir deg utsikt over store deler av byen og gravene er imponerende. Et absolutt must i Glasgow! Og hvis du blir tørst kan du besøke "Drygate" bryggeri like i nærheten. Maten er ok, men baren er flott og ølutvalget er supert!



2: George Square 

George Square er selve sentrum i Glasgow. Området består av en rekke statuer, litt grønn plen og ikke minst city-hall, et imponerende bygg. Det er her alle demonstrasjoner og markeringen foregår i Glasgow og rundt jul er det skøytebane og julestemning. City-Hall har gratis guida turer inne i bygget to ganger om dagen. I nærheten ligger restauranten "Paesano Pizza" som har fantastisk god italiensk pizza!

George Square fra folkeavstemninga om selvstendig Skottland. City Hall er i bakgrunnen. 


3: Kelvingrove Museum 

Kelvingrove museum ligger i West end i Glasgow (Kart). Selve bygget er imponerende og samlingen deres like så. Her er det alt fra kjent kunst til utstoppa dyr, og det er et museum som har noe for de fleste aldersgrupper. Inngang på museumet er gratis. Det mest kjente maleriet er kanskje dette av Dali, men de har også en stor samling malerier fra the Glasgow boys. Hvis du blir sulten eller tørst så anbefaler jeg en tur på enten BrewDog (Som er fra Skottland) og har et bra ølutvalg, eller Mother India Cafe som er småretter med indisk mat. Dette gir deg muligheten til å prøve noen indiske retter du kanskje ikke ville prøvd ellers! Begge to er like i nærheten. Kelvingrove park er også en koselig park med mye liv på fine sommerdager! 



4: Glasgow University og Ashton Lane 

Glasgow University ble etablert i 1451, er et av de berømte Elite universitetene og et av den engelskspråklige verdens eldste universiteter. En lang rekke kjente mennesker har gått der, blant annet Adam Smith. Bygget er uten tvil imponerende, og gir en skikkelig Harry Potter følelse! Universitetet ligger like ved Kelvingrove, og begge disse kan fint gjøres på en dag. Hunterian museum, et morsomt lite museum med en samling merkelige objekter ligger også på universitetsområdet og er gratis. Like ved universitetet ligger Ashton Lane (Kart), en veldig hyggelig gate med mange restauranter og en koselig kino. Her finner du flere koselige restauranter!


5: Veggmalerier 

Overalt i Glasgow finnes det veggmalerier, og disse er absolutt verdt å få med seg. Det er utrolig hvor stor forskjell et stort veggmaleri kan gjøre på et bygg! Liste over de mest kjente finner du her Peoplemakeglasgow



6: Pollokshield Country Park og the Burell collection 

Hvis du går lei av "storby" er Pollokshield country park et perfekt sted for en liten tur (Kart). Dette er en kjempe park (den største i Glasgow) veldig sentralt i Glasgow. Parken har kuer, plener, fotballbaner og sykkelløyper. I tillegg har parken et gammelt herskapshus "Pollok house" som er utrolig fint, og et gratis museum med utrolig mange gjenstander som ble donert fra Burell's private samling. 



7: Buchanan street og Merchant city 

Buchanan street er selve hovedgata i Glasgow. Her kan du få kjøpt det meste du kan ønske deg, og Glasgow skal visstnok være den beste byen for shopping i Storbritannia utenom London. Glasgow er også kjent for å være en by hvor det er lett å bli oppdaget som musiker, og det er ca alltid musikanter ute i gatene. Det er ikke uvanlig å se folk i Kilt og med sekkepipe heller! Merchant City er også en del av sentrum og midt i mellom disse ligger et museum med moderne kunst. Personlig er jeg ikke så begeistret for moderne kunst, men bygget er kjempe fint og statuen med trafikk-hatt (Duke of Wellington) er et kjent symbol i Glasgow. Thronegate i Merchant city, som består av en gammel klokke og et teater, er de eldste gata i Glasgow. Det er et hav av restauranter å velge mellom her - Min favoritter er nok burger på Bread-meats-bread. Hvis du ønsker å prøve skotsk mat anbefaler jeg Rab ha's eller Maggie Mays.  






8: The Clyde fra Glasgow Green til Science Centre 

Elven som renner gjennom Glasgow heter Clyde. Denne deler byen mellom nord og sør. Glasgow Green er en veldig populær park (og den eldste i byen) som ligger ved elven (kart). Her er det et lite museum man kan besøke, eller et lite bryggeri. Parken er veldig koselig og det er ofte mye liv her. Hvis man følger elven så tar den deg til Science Centre og SSC Hydro, en konsert arena. Science centre er også populært å besøke hvis man har med seg barn! 






9: Glasgow Botanical Garden 


Denne ligger også i West-End og er et utrolig hyggelig området med mye grønt. Det er også mange drivhus med planter av alle varianter på området. Inngang er gratis også her. Når du har gått lei av planter, så anbefaler jeg en tur til Oran Mor for å smake på en skotsk whisky. Dette er en gammel kirke som er blitt bygd om til en bar! 




10:The lighthouse / Mackintosh 

Charles Renne Mackintosh er Glasgows mest kjente arkitekt og han har satt sitt preg på flere steder i byen. Et av disse er "The Lighthouse" som i dag er et museum. Toppen av Lighthouse gir en uslåelig utsikt over byen og anbefales absolutt. Han har også designet to te-hus som har blitt gjenoppbygd og hvor du kan ta en kopp te og scones. Andre steder han er representert kan du finne en oversikt over her: http://visit-glasgow.info/culture/top-ten-charles-rennie-mackintosh/



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar