søndag 29. mai 2016

Tips til fjellturer

Jeg har gått et par ganger i fjellet og har også vært med i speideren i flere år så skal her prøve å skrive en liten huskeliste for fjellturer (har mest erfaring med sommerturer så vil ha fokus på dette)

Det aller viktigste å huske på når du går i fjellet er gode sko og en god sekk som du ikke fyller opp for tung. Jeg hadde problemer med sekken min når jeg gikk sist og kjente på kroppen da hvor viktig det er at sekken er god å ha på ryggen. Velg en sekk som du ved hjelp av hoftestroppene får mesteparten av vekten på hoftene og ikke på skuldre eller rygg for å få en bedre tur.

Skoene du skal gå i bør være vanntette da det fort kan være bløtt i fjellet, samtidig som det er lurt å ha sko med god støtte på anklene så det blir vanskeligere å tråkke over. Jeg har valgt gode fjellsko, fordi jeg tråkker lett over og fordi jeg får en god såle som tar godt tak i bakken. 

Av klær på kroppen bør du ha klær som ikke er for varme og ikke for kalde. Dette kommer helt ann på været når du går, men en god t-skjorte og en shorts er lurt å ha med seg dersom det skulle bli varmt, men husk at det kan være kaldt i fjellet også så en vind/regn/allværs jakke kan være lurt å ha med seg, samme med en turbukse som tåler litt regn og vind.  Er det kaldt så er superundertøy veldig lurt da dette fører fuktighet bort fra kroppen, kan også være lurt om det er varmt av samme grunn (du får kjøpt t-skjoter i samme stoffet). Vil nok anbefale en type tykkere sokker eller sokker ment for tur da det blir vanskeligere å få gnagsår da, og av samme grunn er det lurt å ha gått inn skoene før du legger i vei på de lengste turene.

Når det er snakk om hva du skal pakke i ryggsekken er det lurt å huske på at turene kan bli lange og at du skal ha sekken lenge på ryggen så ikke pakk for mye. Men undertøy så du kan dusje/bade om kvelden kan være greit, en t-skjorte til hver kveld så du kan skifte når du kommer frem da du kan bli varm om dagen kan være lurt. Det samme med en bukse slik at de klærne du har gått i om dagen kan stå til tørk når du kommer frem. Du må selvfølgelig ha med noe å sove i og skal du bo på turistforeningshytter må du ha med lakenpose, anbefaler deg her å kjøpe en som er brei i beina da det fort kan bli trangt i de som går inn. Kan også være lurt å ha med litt klær for kaldere dager, som votter og lue. Du må også huske på å ha med diverse i toalettveska, liten flakse med Shampo og såpe, hårbørste, deodorant osv., men det kan også være lurt å ha med seg litt solkrem og vanlig krem, sola tar godt på fjellet. Solbriller er derfor også lurt å huske på! Et lite enkelt turhåndkle kan være greit, du får kjøpt turhåndklær som tar veldig liten plass. Dersom du bor på DNT hytter kan det være lurt å ha med seg litt finere klær til kvelden (ikke pynta, men ikke bare turklær), da det er 3 retters middag på disse hyttene. Hyttene har ofte litt spill og kort osv, men vi hadde med vår egen kortstokk for å være sikker. 

Når det gjelder andre diverse ting å ha med seg på fjelltur er et sitteunderlag greit. Litt rett i koppen eller lignende dersom du skal lage mat på vegen, men da må du også ha med et stormkjøkken eller lignende. Det er ihvertfall lurt å ha med mer mat enn du tror du kommer til å spise, så er du forberedt i tilfelle noe skjer underveis!  Et speidersett med kopp, bestikk og tallerken kan være greit å ha. Ville også hatt med meg et par ekstra sko slik at du kan bruke kipkjapper eller joggesko på kvelden, beina blir slitene av fjellsko og det kan være godt å ha noe anna å gå i. Kniv, fyrstikker og et lite førstehjelpsskrin (med gnagsårplaster) er også lurt å ha med, samt en flaske til å ha vann i. Du kan som oftest drikke fjellvann i Norge heldigvis, men pass på at du får i deg nok drikke underveis.


Vi har på våre fjellturer valgt å sove inne og har derfor ikke måtte ha med oss ting for å sove ute, men skal du sove i telt anbefaler jeg et lite og lett telt som ikke blir for tungt og bære og en sovepose som også veier lite. En liten lommelykt kan også være lurt. Skal du sove i telt er et par tørre sokker til å sove i et kjempe pluss for å holde varmen! 

Skal du gå om vinteren gjelder det mye av det samme, men du må selfølgelig da ha med klær som er litt varmere. Skal du gå på ski vil jeg hvertfall anbefale et par andre sko så du ikke må gå i skiskoene hele dagen. Her kan det også være lurt å ha med solbriller siden sola blir veldig skarp på snøen. 

Den norske turistforening har laget en egen pakkeliste for sommer, vinter og dagsturene det kan være lurt å sjekke ut, du finner den her. Husk ellers på fjellvettreglene og si ifra hvor du går!

God tur! 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar