lørdag 21. mai 2016

Vandring i Rondane

Dette er noe jeg har gjort noen ganger, men er absolutt ikke dreven i det og det finnes mange som går mer i fjellet enn jeg gjør

Den turen jeg skriver om her gjorde jeg med familie i fjor sommer. Planen var å gå fra hytta(Rondablikk/Mysuseter) til Hjerkinn for  å ta tog derifra ned til Vinstra for så å hente bilen på hytta. Turen startet i ekstremt fint vær og vi gikk ikke langt på første etappen før vi måtte bytte turbukse med noe mindre klær.

Første dag gikk fra Rondablikk til Rondvassbu er mye oppoverbakker så du blir fort sliten når du bærere på en ryggsekk med en del baggasje. Men det er en fin tur på ca 17 km som går opp gjennom en dal før du kommer opp i Rondane nasjonalpark og du får flott utsikt. Når du kommer til Rondvassbu er det ekstra godt med en brus/øl før du finner kjøper deg en soveplass og bestiller middag. Middag på turistforeningenes hytter anbefales absolutt da det er 3 rettes kjempe gode middager som smaker ekstra godt etter en dag på vandring. Dersom du reiser med barn eller du absolutt ønsker rom alene og ikke i sovesal anbefaler jeg deg å bestill på alle turisthyttene før du kommer dit da det ofte kan være fult om sommeren.







2 dag gikk vi fra Rondvassbu til Nedre Dørålseter. Denne turen kan enten tas med båt over vannet og videre derifra til Dørålseter, tar du båten er det ca. 3 t. gåtur, men vi valgte å gå over Rondahalsen siden vi hadde så kjempe fint vær, da blir turen ca 5 timer. Dette er en kjempe fint tur, men er en del opp og ned så dersom du går med barn eller ikke er veldig glad i bakker og klatring vil jeg anbefale å ta båten. På Dørålseter er det to private hytter, både Nedre og Øvre Dørålseter. Siden disse er private er ikke fasilitetene like fine som på DNT sine hytter, men du får god mat og ei seng her også

                             



3 dag startet med dårligere vær og vi la om planene om å gå til Grimsdalshytta fordi vi var redd for snø og dårlige forhold over Dørålglupen. I stede tenkte vi å gå til Bjørnhollia. På vegen til Bjørnhollia ble været bare dårligere og dårligere så vi valgte å gå mot Rondvassbu og ta båten over i stede. På vegen måtte vi krysse en bekk som var vokst mye siden dagen i forvegen så var bare å vandre over med sko og alt på så ble en kald tur videre. Da vi kom til der hvor båten skulle gå fra fant vi ut at den gikk bare 1 gang om dagen så da var det bare å vente i 2 kalde timer. Trudde aldri jeg skulle bli tørr og varm igjen når jeg kom til Rondvassbu, men den dusjen der var ekstremt god den kvelden. 






Dag 4 gikk turen om Spranget og ned til Rondablikk og hytta igjen, i kalde våte fjellsko som ikke hadde rekt å tørke i løpet av natta så var godt å bytte sko når vi kom til hytta. Denne dagen var heldigvis været litt bedre så vi slapp å bli mere bløte, selv om vi ikke fikk sol som tørket oss helt opp.



Selv om vi måtte legge om planene og fikk en dag med ekstremt dårlig vær er det mye fine turer i Rondane og vi hadde en veldig fin tru. Anbefaler absolutt en vandretur i Rondane, her er det mange turer som kan være for alle, fra lette turer hvor du bor bare på ei hytte og slipper bagasje til toppturer og ulike klatreturer.


Skal du vandre i Rondane anbefaler jeg deg å kjøpe DNT årskort da du får rabatt på hyttene og du går foran de som ikke har årskort når det gjelder å få overnatting. Som sagt før så anbefaler jeg deg også å bestille overnatting på forhånd dersom du må ha eget soverom. Maten på hyttene er veldig god så anbefaler å koste på deg dette når du først går i fjellet, både middag og frokost, men du kan også ha med egen mat og lage ute på stormkjøkken.







2 kommentarer:

  1. Rondane vandring har jeg tenkt å gjennomføre i mange år. Så et blir nok en tur i sommer. Ha en viere fin helg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Er absolutt å anbefale. Har gjort det flere ganger og er greit treng å gå i og flott landskap

      Slett